Üsna intrigeeriv pealkiri. Umbes nagu iga teine rämpspostitus facebooki seinal.
Oma isiklikus autoteemas arutasin selle üle, kuidas ma ei suuda leida võrdväärset sõidukit minu vana panni asendamiseks.
Küsimus ei ole mitte ainult funktsioonides, vaid ka finantsilises osas.
Olukorra lihtsamaks mõistmiseks lõin tabeli, ning tulemusi võrreldes jõudsin järeldusele, et see on tegelikult väärt informatsioon kõigile.
Kuigi raha ma selle tabeliga teenida ei saa, siis äkki suudan nii mõnegi tegelase emotsioone kontrolli alla saada. Sest üldiselt uus auto on suuresti seotud emotsiooniga, ning kui teie oma emotsioone ei kontrolli, siis teeb seda uue sõiduki soetamise puhul osavalt manipuleeriv müügimees

Kontrollimatud, või kellegi teise poolt kontrollitud emotsioonid võivad aga üsna kalliks maksma minna...
Tabelit saab alla laadida https://www.upload.ee/files/9348993/soi ... .xlsx.html
Väike selgitus siis ka tabeli osas. Jah, tabel ei sisalda inflatsiooni. Selle sisestamine on lihtsalt liiga tülikas, kuna pole kunagi ühesugune, tegelikult kõigub see lausa igapäevaselt.
Ja jah, tabelist puudub aja funktsioon. Ma alguses küll panin selle sisse, kuid jõudsin üsna kiiresti järeldusele, et ajafaktor ei mängi mitte mingisugust rolli arvutuses. Uus auto kaotab kuni 30% oma väärtusest koheselt peale esindusest väljumist niikuinii, ja turuväärtuse nominaal väheneb sõiduki väärtust allapoole olenemata kasutustihedusest.
Arvutuse tulemus sõltub väga palju kasutaja sisestatud andmetest. Andmed ei pea olema 100% täpsed, võivad vabalt olla hinnangulised, sest lõpuks mingisuguse pildi saab kätte ka poolikute või veidi ebaõigete andmetega.
Lisaks muud andmed on igal ühel individuaalsed, alates kütuse hinnast(elektri auto puhul elektri hind vastavalt paketile ja laadimisaegadele), lõpetades läbisõidu suurusega.
Minu enda järeldus on järgmine- Mida kallim auto, seda suurem peab olema sõiduki läbisõit, selleks et selle omamine oleks tasuv. Üllatus missugune eksole. Alla 10 000km aastast läbisõitu omav isikul on täiesti ebamõistlik omada sõidukit, mille väärtus on üle keskmise kuupalga.
Lisaks olen palju kohanud mõtlemist, et vana sõiduki mingisuguse vea remont on ebamõistlik, kuna ületab sõiduki turuväärtust. Kahjuks see siiski nii pole. Majandusliku analüüsi tegemata see tõesti nii tundub olema, kuid 1000€ auto remontimine 1200€ eest on tugevalt odavam, kui 10 000€se sõiduki omamine aasta jooksul, kui selle lihtlabane väärtus langeb ainuüksi 2000€ võrra. Seda muidugi juhul, kui sõiduki plaanitakse omada pikaajaliselt, mitte vahetada neid nagu sokke.
Esimesel juhul jah, remont ei tõsta sõiduki väärtust turumõistes, kuid remontides on võimalik saada sama väärtusega töökindel masin, samal ajal kui see 10 000€ sõiduki, mille väärtus on vahepeal langenud 8 000 peale võib iga hetk remonti vajada. Kusjuures, vanemad sõidukid on isegi töökindlamad, kui just salongist välja veerenud masinad. Üheks põhjuseks on niivõrd täis tuubitud erinevad lisad, teisest küljest pole vältimatu sattuda isendi otsa, mis omab veel välja ravimata koostamise ajal tehtud või mudelile omaseid titevigu.
Muidugi sellest faktist ei saa üle ega ümber, et ilmselt tänapäevane sõiduk on oluliselt turvalisem kui 10 või 15 aastat vana sõiduk, kuid see on ka ainukene põhjus, miks eelistada uut sõidukit vanale.